Leírás
Az Ardbeg sikere az Islay szigetén készült whiskyknél alkalmazott hagyományos, tőzeges szárítási eljárásnak köszönhető, ami adja azoknak az italoknak az erős füstös ízt. Az Ardbeg malátawhiskyjét az argyll-i üzemben állítják elő, és ez az elsődleges választás a rajongók körében, valamint megtalálható független palackozók árlistáin és kevert whiskygyártók keverőedényeiben is.
A 10 éves Ardbeg úgynevezett nem hűtött szűrési eljárással (NON CHILL FILTERED) palackozott whisky, ami azt jelenti, hogy az italban megtartják azokat az ízhatásokat hordozó elemeket, amelyek a hűtött szűrés során elvesznének. Ennek az eljárásnak az eredményeként, ha jeget adunk az ilyen whiskyhez, az italban megjelennek olyan alkotóelemek, amelyek egy zavaros "dolgokat" hagynak a pohár alján. Ez nem hiba, hanem maga az ital szerves része.
Az Ardbeg az egyik legnépszerűbb lepárló a malátawhisky-rajongók körében manapság. Illatában rendkívül intenzív füstös jegyek mellett a maláta aromái is megjelennek. Íze fűszeres és intenzíven füstös, édes gyümölcsökkel, fűszerekkel, kakaóval és kávóval gazdagítva. Lecsengése hosszú és gazdag, kávés és füstös jegyek dominálnak benne.